Patru echipe din Nisporeni, Fălești și Ungheni, au avut parte de o călătorie captivantă și educativă pentru tineri, cu genericul Academia Civic Journey, unde au învățat despre forța jurnalismului civic (comunitar). Mentori în acest program au fost Dan Roșca de la Centrul de Tineret Ungheni și Lucia Bacalu, o jurnalistă cu ani o bogată experiență.Timp de trei sesiuni de formare, tinerii au fost ghidați în universul complex al jurnalismului comunitar. De la înțelegerea conceptului de jurnalism comunitar și a eticii jurnalismului, până la tehnici de scriere a unui articol captivant, participanții au absorbit cu interes informațiile prezentate de cei doi formatori. Secretele mici, dar esențiale, ale acestei lumi fascinante au fost dezvăluite, ajutându-i să înțeleagă cum să captiveze atenția publicului prin cuvinte simple, dar pregnante.
Prin activități practice, tinerii au fost încurajați să identifice problemele din comunitatea lor și să înțeleagă importanța faptului că cineva scrie despre ele. Cu tema de acasă de a documenta și a scrie trei articole despre problemă locală, un tânăr remarcabil din comunitate și descrierea centrelor de tineret locale, participanții au intrat în lumea reală a jurnalismului, experimentând procesul de expunere corectă a gândurilor. Din perspectiva unui redactor șef, cât și a unei participante, a fost minunat să fac cunoștință cu tineri capabili și entuziaști, care doresc să facă o schimbare în comunitatea lor. În cadrul acestui program, am legat prietenii de calitate și experiențe de neuitat.
A fost fascinant să văd cum simple cuvinte pot căpăta viață și cum pot avea un efect major asupra viziunii comunității despre noi – tinerii , și capacitățile noastre.
Urmează să împărtășim prin materialele noastre experiența acumulată cu cititorii. Cu suflet și umor, suntem vă vom împărtășim lumea noastră și vom scrie despre bucuriile și problemele comunităților noastre.
Academia „Civic Journey” este parte a proiectului „The Youth Chronicles: Tineri în Acțiune pentru Comunitate”, implementat de Asociația „Alfa Beta”, cu suportul Fundaţiei Est-Europene, din resursele acordate de Suedia.